ÉRINTÉSVÉDELEM
 
Érintésvédelmi Felülvizsgálat, ÉVF célja:
A villamos berendezés meghibásodásából eredő áramütéses balesetek megakadályozása. Az áramütéses balesetek nagy része úgy következik be, hogy a balesetes a villamos szerkezet olyan részét (úgynevezett test-ét) érinti meg, amely üzemszerűen feszültségmentes, de hiba, testzárlat következtében feszültség alá kerül.
 
Az Érintésvédelmi Szabványossági vizsgálatot több éves tapasztalattal és minden esetben fokozott körültekintéssel végezzük!
 
A minősítő iratokat két eredeti példányban készítjük, melyek minden esetben tartalmazzák egyenként az ÉV mérés eredményeit táblázatos formában, valamint a könnyű rendszerezés segítésére egyedi sorszámmal látjuk el.
 
A villamos berendezés meghibásodásából eredő áramütéses balesetek megakadályozása:
Az áramütéses balesetek nagy része úgy következik be, hogy a balesetes a villamos szerkezet olyan részét (úgynevezett test-ét) érinti meg, amely üzemszerűen feszültségmentes, de hiba, testzárlat következtében feszültség alá kerül. Ezek megakadályozására tett intézkedéseket érintésvédelemnek hívják. Áramütésről akkor beszélünk, amikor valamely áramforrás áramköre az ember testén keresztül záródik, és ennek következtében a testen keresztül folyó áram az élettani hatásai miatt az egészséget, vagy súlyosabb esetben az életet veszélyezteti. Ez a feltétel a gyakorlatban akkor valósul meg, amikor egy villamos üzemű szerkezet külső burkolata meghibásodás folytán feszültség alá kerül. Az érintésvédelem azokat a műszaki intézkedéseket jelenti, amelyek az üzemszerűen feszültségmentes, tehát feszültség alatt nem álló, de meghibásodás (általában szerelési hiba) következtében a földhöz képest veszélyes mértékű feszültség alá kerülő részek érintésekor bekövetkező áramütést akadályozzák meg. Az érintésvédelem tehát tulajdonképpen a villamos áramütéses balesetek elleni védelemre szolgál, ahol a veszélyt az elektromos áram, illetve az elektromos áramnak az élő szervezetre gyakorolt hatása jelenti. Az áramütés körülményeitől függően ez a hatás széles skálán mozoghat: a gyenge "rázás" érzettől a halálos balesetig. Az elektromos áram veszélyességét az is fokozza, hogy az ember közvetlen érintésen kívül fizikailag nem érzékeli a számára veszélyes, vagy általa nem várt, rendellenes feszültség jelenlétét, szemben más veszélyforrásokkal, ahol fizikai jelzést is kaphat a veszélyről pl. szag, hőmérséklet, optikai- vagy hangjelenség formájában. Ebből következően lényegesen eltér az áramütéses balesetek megelőzését szolgáló műszaki-biztonsági intézkedések (jogszabályok, szabályzatok, szabványok) jellege a másfajta baleseteket megelőző intézkedésektől Az érintésvédelem szabványossági vizsgálatát maximális körültekintéssel megbízóink érdekeit, szemelőt tartva igyekszünk jól áttekinthető érintésvédelmi minősítő iratokkal segíteni az esetlegesen feltárt hibák rendszer szerinti felmérését, valamint optimális megoldási javaslatot biztosítani.